miercuri, 24 iulie 2013

CUPA CARTILOR Etapa 1 - Runda 4, Chimie Perfecta VS. Vampirii din Morganville

Chimie Perfectă de Simone Elkeles

Numar volume: 3 (serie completa)
Numar volume aparute la noi: 3
An aparitie: 2012
Editura: LEDA


Uneori festele pe care ți le joacă soarta duc la cele mai (ne)fericite deznodăminte.

Seria prezintă poveştile de dragoste a trei frați care decid să-şi depăşească statutul la care societatea şi destinul i-a condamnat. Mai din proprie voință, mai împinşi de la spate, aceştia vor alege până la urmă calea cea mai bună pentru ei chiar dacă nu este cea mai uşoară. Dimpotrivă, este cea mai grea, pentru că este în joc nu doar viitorul lor ci însăşi libertatea şi viața.

Chimie perfectă este primul volum din serie şi este convingător. Provocare sau adevăr? Avem ambele: Chimie perfectă ne provoacă să aflăm adevărul ascuns sub imaginea publică pe care suntem obligați s-o afişăm. Adevăr care ne face mult mai asemănători decât am crede.

El nu este chiar cavalerul pe cal alb (dar probabil e cel în armură neagră), iar ea nu este tocmai domnița aflată la ananghie. Sunt personaje ale lumii moderne care se confruntă cu probleme moderne pe lângă care dragonii şi zmeii par lucruri minore.

Simone Elkeles reuşeşte să construiască unii dintre cei mai atrăgători „băieți răi” atât de atrăgători încât şi mamele şi tații adolescentelor ar putea să-i placă (şi o fac probabil în sinea lor, mai ales că fiicele le vor fi în siguranță când băieții răi se vor transforma în - foarte - buni).

Prinşi în propriile lumi ce par despărțite irevocabil, cei doi sunt prea preocupați să se înfrunte şi asta îi împiedică să vadă ce i-ar putea apropria. Îşi încep aventura încarcerați în prejudecățile şi „cerințele” societății, dar treptat ajung să-şi descopere unul altuia acele calități care merită apreciate şi tot treptat ajung să admire ceea ce descoperă şi să decidă că merită să lupte pentru ce pot avea. Totuşi nu este uşor. Viața din care încă fac parte luptă în cele mai aprige moduri pentru a nu-i scăpa din gheare. În plus, chiar alegerile pe care sunt nevoiți să le facă pentru a-şi apăra dragostea duc inevitabil la despărțirea lor şi la vulgarizarea relației... în ochii celorlați. Cine a spus că dragostea e bucurie nu a iubit niciodată!

Un plus al cărții este acela că povestea este spusă din perspectiva ambilor. Astfel putem cunoaşte în întregime trăirile şi transformările prin care trec cei doi şi modul în care iubirea lor se naşte şi evoluează.

Personajele secundare susțin povestea şi eroii. Ei au rolul de a sublinia efortul şi lupta dusă de aceştia. Confruntați şi implicați în situații asemănătoare povestea lor are un alt final decât al protagoniştilor principali.

De la Romeo şi Julieta la Poveste din Cartierul de Vest avem în sfârşit un deznodământ care aduce speranță.


Trebuie să votați Chimie Perfectă în primul rând pentru că aparține stilului contemporary, care s-a afirmat din ce în ce mai mult anul acesta, detronând cărțile fantasy în topul multor cititori. În al doilea rând, pentru că este o carte pentru cei aflați la vârsta adolescenței la care se visează cu ochii deschişi, dar şi pentru adulții care ştiu să aprecieze şi să-şi aducă aminte de fiorii primei iubiri. Lacrimi, zâmbete, speranță şi iubire este ceea ce veți găsi în Chimie perfectă.



*** 

Vampirii din Morganville de Rachel Caine

Număr volume: 14 (serie incompletă)
Număr volume apărute la noi: 8
An apariție: 2010
Editura LEDA


Bine aţi venit în Morganville, Texas!
Nu rămâneţi pe afară după ce se lasă întunericul!
Povestea nu începe în mod spectaculos. Avem o tânără, Claire Danvers, care deşi tocilară, ducea o viață normală. Asta până când s-a mutat în Morganville, pentru că nimeni nu putea bănui ce se ascunde în noaptea din Morganville. De aici totul se năruie, iar povestea devine nesperat de atrăgătoare.
Forţată să părăsească relativa siguranţă a campusului, Claire ajunge să ia contact direct cu „ciudăţeniile” oraşului. Şi să ia contact e puţin spus; pentru că ea se trezeşte implicată în cele mai mari lupte duse de creaturile care stăpânesc oraşul. Se va afla în prima linie atât în lupta dintre oameni şi vampiri cât şi în lupta pentru supremaţie dintre aceştia din urmă.
Şi dacă ar fi fost totul clar ar fi fost bine, dar Claire nu are nici măcar şansa asta.
E imposibil să ştii în cine se poate avea încredere; în Morganville binele şi răul sunt strâns legate. Prietenii se pot dovedi înşelători, iar duşmanii devin aliaţi neaşteptaţi – câteodată. Vampirii din Morganville abundă în personaje interesante şi atractive. Avem iubitul care te bagă în belele, dar cu cele mai bune intenţii, şi care nu putea fi altfel decât irezistibil. Avem prietena gotică și prietenul misterios care sunt mult mai mult decât par la prima vedere. Găsim vampiri răi şi buni, sau cel puţin corecţi – adică ce înţeleg ei prin a fi corect. În plus, ne putem bucura de prezenţa unui savant excentric, aproape nebun care o îndrăgeşte (sau nu) pe eroina noastră şi care îi oferă – atunci când nu o atacă – cunoştinţe pe care am vrea să le avem cu toţii. Personajele meteorice vin şi pleacă, dar nu uită să strice totul în urma lor.
În plus, Claire mai trebuie să se şi maturizeze şi să facă faţă propriilor sentimente. Lucru nu prea uşor atunci când sentimentele te bagă clar în alte probleme.
Însă Claire este o fată foarte deşteaptă şi asta o salvează uneori. Dacă până acum aţi râs cumva de tocilare, e cazul să vă revizuiţi poziţia. În Morganville tocilara Claire conduce şi prin deciziile pe care le ia, uneori doar instinctiv, influenţează şi asigură chiar supravieţuirea cetăţenilor umani ai oraşului.
Acţiunea e alertă. Seria, aflată deja la volumul 8 în România, aduce mereu ceva nou. Avem acțiunea generală care se continuă de-a lungul seriei, dar fiecare volum are propria aventură care în final adaugă un element, un pas important la povestea principală. Fiecare conflict îşi va găsi rostul, fiecare luptă va avea urmările sale. La fiecare pas descoperi vechi secrete, pe care le înlocuieşti cu altele noi, la fiecare pas ţi se se năruie planul bine ticluit şi toate speranţele. Jurăminte de credinţă, supuneri forţate şi eliberări improbabile conduc şi răstoarnă situaţii. Păci fragile şi ameninţări de oriunde pun în pericol oameni şi vampiri deopotrivă. Dispar oameni, dispar vampiri şi nimeni nu reuşeşte să dea de capăt iţelor, iar linia dintre viaţă şi moarte se subţiază prea mult.
În plus, totul trebuie ţinut secret faţă de restul lumii. Ce se întâmplă în Morganville trebuie să rămână în Morganville altfel...

Trebuie să votați Vampirii din Morganville pentru că este o serie antrenantă, presărată cu pericole și mistere, cu prietenii şi relaţii puse la încercare, crime şi pedepse meritate sau nu, schimb de tactici, schimb de tabere, decizii majore, maturizări şi pierderi, dar din care nu lipsește elementul cel mai important: Iubirea.

(Bibliophile Mystery)

Puteți vota până pe 26 iulie la ora 24.00
Pentru a vedea rezultatele rundelor anterioare click AICI




*CUPA CĂRȚILOR este parte a campaniei Viața Cărților - Susțineți piața de carte din România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bun venit in coltisorul meu de lume,abia astept parerea/intrebarea ta♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...